top of page

Hoe praat jij over jezelf?


“Het stelt niet zo veel voor.” (Ik stel niet zo veel voor.) “Ik heb de klus weer niet afgekregen vandaag.” (Ik ben lui.) Verhaal Negatieve woorden over jezelf doen meer met je dan je denkt, je verleent immers een deel van je identiteit aan de verhalen over jezelf. Haal jezelf niet naar beneden, je wordt er niet beter of gelukkiger door. Als je negatieve dingen over jezelf zegt word je kleiner dan je bent. Wat je zelf zegt gaan anderen zien Mijn cliënte in de overgang zei: “Ik ben weer niet te genieten.” Waarom zo negatief? Als ze zegt: ”Mijn hormonen gaan met me op de loop.”, dan laat ze zichzelf heel, het is maar een klein onderdeel van haar. Negatief praten over jezelf zorgt ervoor dat je je minder goed voelt, minder durft en minder onderneemt. Bovendien loop je de kans dat wat je over jezelf zegt anderen ook in jou gaan zien. En dat de familie van mijn cliënte dus straks ook zegt: “Ze is weer niet te genieten.” Het omgekeerde Door je negatief over jezelf uit te laten, bouw je niet aan zelfvertrouwen. Als je steeds nare dingen over jezelf zegt ga je je daardoor waardeloos voelen. Maar gelukkig is het omgekeerde ook waar; als je op een positieve manier over jezelf praat, voel je je een stuk beter. Als je een fout maakt kun je zeggen: “Oh wat dom van mij.” en je waardeloos voelen. Als je over die zelfde fout zegt: “ Dat weet ik dus alvast voor de volgende keer.” levert dat een heel ander gevoel op: weer wat geleerd! En als je voor de passpiegel staat kun je zeggen: “Ik ben veel te dik voor die jurk.” (Ik ben waardeloos.) maar je kunt ook zeggen: “Die jurk past niet bij mijn figuur.” Blik verleggen Mensen hebben van nature de neiging meer aandacht te besteden aan hun zwakke punten dan aan hun sterke punten. Maar in plaats van altijd de negatieve kanten van jezelf te zien en te benoemen, kun je bewust je blik verleggen naar jouw positieve kanten. Dat zal even wennen zijn maar dat is te leren. Tips om positiever over jezelf te praten:

  1. Praat over jezelf alsof je over je beste vriendin praat. Als jij over haar net zo lelijk zou praten als je nu regelmatig over jezelf doet, waren jullie al lang geen vrienden meer.

  2. Eigen je successen toe: zeg nooit “Het stelde niet veel voor.” maar neem complimenten met trots in ontvangst.

  3. Oefen voor de spiegel: vertel jezelf iedere dag hardop drie positieve dingen over jezelf.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page