top of page

Hoor je erbij?


Er niet bij horen. Iedereen heeft wel eens dat gevoel. Je bent op een feestje en iedereen praat en lacht met elkaar en jij loopt verloren rond. Of je bent de enige single in je vriendengroep. Of de verkoopster in de winkel vindt dat jouw zusjes erg op elkaar lijken maar niet op jou. Pijnlijk! In het zelfde schuitje “Veel mensen voelen zich alleen of hebben het idee dat ze niet goed genoeg zijn. Ze denken dat anderen daar geen last van hebben. Maar die anderen hebben dat net zo goed, alleen iedereen verbergt het en houdt zich groot. Terwijl het lijkt of je als eenling tegen al die mensen aankijkt die iets met elkaar hebben, zijn we in werkelijkheid allemaal eenlingen. We zijn allemaal bezorgd dat we niet goed genoeg zijn, er niet bij horen. We horen dus allemaal bij de groep eenlingen die vaak twijfelt, onzeker is, zich alleen voelt, zijn best doet om door anderen gewaardeerd te worden. We vallen helemaal niet uit de boot; we zitten allemaal in hetzelfde schuitje!” (Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie) Jezelf zijn Soms wil je zo graag ergens bij horen dat je vergeet wie je zelf bent. En dan kan het zo maar gebeuren dat je met een rode tijgerprintblouse de winkel uitloopt. Door je continu aan te passen aan de groep heb je nooit het gevoel dat je er écht bij hoort. Er écht bij horen, gebeurt op het moment dat je jezelf kunt en mag zijn. Oergevoel Hoe komt het dat erbij horen zo belangrijk is dat we zelfs bereid zijn een groot stuk van onszelf opzij te zetten om toch maar bij de groep te blijven horen? Allereerst is het een oer gevoel: in de oertijd had je om te overleven de groep nodig. Maar ook in de huidige individualistische maatschappij is het gevoel erbij te horen nog steeds belangrijk: het gevoel dat er mensen zijn om op terug te vallen geeft een gevoel van veiligheid. Samen lukt het ook vaak beter om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Daarnaast draagt het onderdeel van een groep zijn bij aan het gevoel van erkenning en bevestiging; het vormt een deel van je identiteit. Hoe zorg je ervoor dat je er écht bij hoort?

  1. Forceer jezelf niet om per se bij die ene groep te horen. Als je niet automatisch in de groep wordt opgenomen dat past de groep waarschijnlijk niet bij jou.

  2. Sluit je aan bij mensen bij wie je jezelf kunt zijn, die bijvoorbeeld dezelfde interesses delen.

  3. Sommige mensen hebben veel en vaak bevestiging nodig om het gevoel te hebben erbij te horen. Dit kan er ook voor zorgen dat je jezelf onbedoeld buitensluit. Je hoorde er al bij.

  4. Bedenk dat je niet perse onderdeel hoeft te zijn van een grote groep. Als je maar het gevoel hebt dat je bij iemand hoort. Twee mensen samen vormen al een groep.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page