top of page

Trouw aan jezelf


“Wat maakt het uit wat anderen van je denken? Het is jouw leven! Je tijd is beperkt dus verspil het niet aan het tevreden houden van anderen!” Laveren Is het zo eenvoudig? We zijn sociale dieren, alleen redden we het niet. We zullen dus altijd blijven laveren tussen het verlangen onafhankelijk te zijn als individu en het verlangen om bij een groep te horen. We willen leuk gevonden worden door onze vrienden. We willen dat onbekenden ons interessant vinden. We willen dat onze ouders trots op ons zijn. Grenzen verkennen Als je ouders je in je jeugd de veiligheid hebben geboden om je grenzen te verkennen, om anders te mogen zijn terwijl ze toch van je bleven houden, is het makkelijker om bij jezelf en je eigen normen en waarden te blijven. Zonder die veilige basis in je kindertijd zal je sneller geneigd zijn je grenzen te overschrijden om erbij te horen en ‘ja’ en ‘amen’ zeggen tegen dingen die je eigenlijk niet wilt. Wringen Meepraten, meelopen, meedoen met wat anderen van je willen en verwachten kan een poosje goed gaan maar gaat uiteindelijk wringen. Je anders voordoen dan je bent, kost erg veel energie en zorgt ervoor dat je de richting uit het oog verliest die je eigenlijk in had willen slaan. Moed Verpleegkundige Bronnie Ware die jarenlang mensen begeleidde bij hun sterven, schreef een boek over waar mensen in de laatste fase van hun leven het meest spijt van hadden. Op nummer 1 staat: “Ik wou dat ik de moed had gehad een leven te leiden waarbij ik trouw was aan mezelf, in plaats van te leven naar de verwachting van anderen.” Het is natuurlijk zonde dat als je geconfronteerd wordt met je eigen sterfelijkheid of die van een geliefde, je beseft dat je je wellicht op de verkeerde dingen hebt gericht. Waarom is het dus belangrijk om trouw te zijn aan jezelf?

  1. Trouw zijn aan een ander door jezelf weg te cijferen is geen garantie om door de ander gezien te worden, integendeel zelfs.

  2. Door jezelf te zijn, te laten zien wat jij belangrijk vindt, trek je mensen aan die bij je passen.

  3. Jezelf zijn is veel natuurlijker en kost je veel minder energie.

  4. Als je trouw bent aan jezelf en hier naar handelt, ervaar je het leven als zinvoller. Het zijn soms kleine stapjes die zorgen dat je de goede richting opgaat.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page