top of page

In de spiegel


Interview met Liesbeth Woertman (deel 1), hoogleraar psychologie

Mooi of lelijk

Als je een aantal vrouwen voor een spiegel zet en naar zichzelf laat kijken, valt niet te voorspellen wie zichzelf lelijk vindt en wie niet. Het gevoel van schoonheid of je mooi voelen, heeft weinig te maken met hoe ons lichaam of gezicht er feitelijk uitziet.

Ervaring met anderen

Als je in de spiegel kijkt, kijk je vanuit een bepaald beeld naar jezelf, je kunt niet onbemiddeld kijken. Je denkt dat je kennis hebt over jezelf, maar dat wat je weet over jezelf heb je geleerd door ervaring met anderen. En als je ouders je niet bekrachtigd hebben door liefdevol op je wensen en behoeften te reageren of je bent gepest dan is dat wat je ziet: iemand die niet de moeite waard is.

Veilig gehecht

Ongeveer 65 % van de Nederlanders is min of meer veilig gehecht: ouders of verzorgers vormden een veilige haven en hebben het kind geleerd op zichzelf en anderen te vertrouwen. Wanneer een kind regelmatig liefdevol en aandachtig wordt aangeraakt door anderen draagt dat bij aan een positief lichaamsbeeld. Je hebt natuurlijk heel veel gradaties in veiligheid. Veel mensen zijn veilig gehecht met een onrustig randje.

Toevlucht

Onzekerheid over wie of wat we zijn, maakt dat we soms ons toevlucht zoeken tot ons lichaam; overmatig sporten, streng dieet, plastische chirurgie etc. Maar het probleem is dat je lelijk voelen vaak helemaal niet in de feitelijkheid zit (die rimpel, dat vetrolletje etc.). Dus het lost niet op wat je denkt op te lossen. Bij plastische chirurgie krijg je er vaak nog een probleem bij: als ik dit weg laat spuiten moet ik dat ook doen.

Tips voor een gezonder zelfbeeld:

  1. Probeer jezelf te zien als een eenheid en focus niet op losse onderdelen. Je bent geneigd om voor de spiegel feilloos en direct te focussen op de dingen die je niet mooi vindt aan jezelf. Ga voor de spiegel staan, concentreer je op een lage buik ademhaling (door spierontspanning ontstaat al zachtheid) en kijk door je oogharen naar jezelf.

  2. Bedenk wat je lichaam allemaal voor je doet, elke dag opnieuw. Je lijf is er ook om te dansen en lief te hebben.

  3. Wapen jezelf tegen de invloed van sociale media. Gemanipuleerde, volledig geretoucheerde ideaalbeelden hebben niets met de werkelijkheid te maken. Breng meer tijd door in de echte wereld, met echte vrienden, waarbij uiterlijk geen rol speelt. Volg alleen mensen op social media die jou inspireren en een echt verhaal te vertellen hebben.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page