top of page

Vergelijk wijs


Zondagmiddag had ik een heerlijk loom dagje, lezend en mijmerend onder een kastanjeboom in de tuin, de kat spinnend aan mijn voeten. Tevreden met mijn leven.

Twijfel

Totdat ik ’s avonds op Facebook de foto’s zag binnenstromen: mijn zus met een grote groep vrienden zeilend over het IJsselmeer, mijn vriendin die de Nieuwe Rembrandt nog even had ‘meegepikt’ in de Hermitage.

De twijfel begon te knagen: doe ik het wel goed genoeg? Haal ik wel alles uit mijn leven? Haal ik wel alles uit mezelf?

Gevaar

Het gevaar in het jezelf vergelijken met anderen is dat je de neiging krijgt iets na te streven dat helemaal niet bij je past. Misschien wil je net als de buren wel een boot voor je deur. Maar ben je bereid daar tachtig uur per week voor te werken? En misschien wil je ook best wel een plattere buik. Maar zie jij jezelf iedere avond in de sportschool staan?

Voor elkaar

We vergelijken meestal de oppervlakkige zaken: hoeveel succes iemand heeft, hoe goed de ander er uit ziet, de mooie auto en de schoolprestaties van de kinderen. Er is altijd wel iemand die het nog beter voor elkaar lijkt te hebben. Maar je vergelijkt zelden hoe dankbaar, tevreden of liefdevol iemand is.

Onze eigen manier

Iedereen heeft onzekerheden, iedereen wil hetzelfde, namelijk gelukkig zijn. En iedereen doet er alles aan om dat te bereiken. We hebben alleen allemaal onze eigen manier waarop we dit nastreven. Geluk ziet er voor jou anders uit dan voor mij. Met jouw unieke mix van talenten en interesses heb jij je eigen pad te gaan.

Menselijk

Stoppen met vergelijken is geen realistisch advies. Vergelijken is menselijk, we kunnen niet anders. Om te functioneren als mens is het nodig om te weten waar we staan ten opzichte van de rest.

Tips om te vergelijken zonder je rot te voelen:

  1. Laat je door anderen inspireren maar focus je vervolgens weer op je eigen weg. Als iemand beter is op jouw vakgebied kun je denken: ‘Hij is beter dan ik. Ik ben een loser!’. Maar effectiever is de gedachte: ’Hij is beter dan ik, wat kan ik van hem leren?’

  2. Je hebt zelf de keuze wie je online volgt. Van wie word je onzeker? Als je maar lang genoeg naar plaatjes van ogenschijnlijk perfecte levens staart, lijkt jouw leven heel saai. Wie geeft jou energie? Zoek mensen op die zichzelf zijn, positief in het leven staan en een boodschap hebben.

  3. Niemand heeft een pijnloos leven. Ook al zie je het niet en lijkt het plaatje perfect, weet dat iedereen in zijn leven problemen tegen komt.

  4. De behoefte te vergelijken is minder groot als je tevreden bent met jezelf. Kijk niet naar wat je niet hebt maar kijk met aandacht naar wat je wel hebt. Word je bewust van je eigen successen.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page