top of page

"Je bent het niet waard!"


Je innerlijke criticus

Herken je hem? Die stem in jou die zegt dat het nooit goed is.

“Dat kan jij toch niet!” “Dat wordt nooit wat!”

Deze stem is ooit ontstaan om je te behoeden voor teleurstelling, verdriet en afwijzing maar is daarin zover doorgeschoten dat hij alleen nog maar belemmerend werkt.

Zijn deze gedachten waar? Ze voelen vooral waar omdat je ze zo vaak hebt gedacht.

Je bent er aan gewend geraakt. Als er maar iets gebeurt waar je je niet prettig over voelt, een kritische opmerking bijvoorbeeld, dan komt het negatieve zelfbeeld meteen om de hoek kijken en laat je innerlijke criticus zich horen. “Zie je wel, je bent het niet waard!”

Je gedachten bepalen je gevoel. Dus logisch dat als je steeds zulke nare dingen over jezelf denkt je je daar waardeloos bij gaat voelen. Gelukkig is het omgekeerde ook waar: als je op een positieve manier over jezelf denkt, voel je je meteen beter.

Is het zo eenvoudig? Misschien niet. Die overtuiging dat je waardeloos bent draag je soms al zo lang met je mee dat je er in bent gaan geloven. Maar het goede nieuws: het opbouwen van meer zelfvertrouwen valt te leren. In plaats van altijd naar de negatieve kanten van jezelf te kijken, kun je je blik verleggen naar jouw positieve kanten.

Dat zal zeker even wennen zijn. Je kunt met kleine stappen beginnen.

Oefening op weg naar een positiever zelfbeeld:

  • Wat voelde goed vandaag?

  • Waar ben je trots op?

  • Waar ben je tevreden over?

Het mag iets kleins zijn, leg de lat niet te hoog. Schrijf de antwoorden op en spreek ze hardop uit. Je zult zien dat het direct een fijn gevoel oplevert. Het begin is er!

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page