top of page

Mag ik dan bij jou?


Mag ik bij je schuilen,

als het nergens anders kan?

En als ik moet huilen,

droog jij mijn tranen dan?

(Claudia de Breij)

Iemand met een negatief zelfbeeld laat zich niet zo makkelijk troosten.

Uit onderzoek blijkt dat er bij hem/haar een conflict ontstaat tussen de wens zich aan de ander te verbinden en de wens zich te beschermen tegen een mogelijke afwijzing.

M.a.w. hij/zij wil niets liever dan steun en troost maar uit angst niet gehoord of begrepen te worden trekt zij/hij zich terug.

Iemand met een positief zelfbeeld daarentegen neemt dit risico voor lief.

Monique: ”Ik ben gewend zelf altijd hulp te geven en ik vond het heel moeilijk hulp te vragen. Ik was bang dat ik bij vrienden van mijn sokkel zou vallen.”

Jeanne: ”Door mijn ziekte voldeed ik niet meer aan het plaatje dat mijn man en mijn ouders van mij hadden. Als ik naar foto’s van mezelf keek, snapte ik wel dat hij bij mij was weggegaan. Mijn dochters zagen mijn machteloosheid maar ik hield me voor iedereen groot.”

Rob: “Als ik mezelf vergelijk met de mensen om me heen heb ik het gevoel dat zij veel meer zekerheden hebben ingebouwd. Ik voel me af en toe een evenwichtskunstenaar en dat is doodeng. Ik voel me daarin heel alleen.”

Neem jij op moeilijke momenten al bij voorbaat afstand van je partner of vrienden omdat je bang bent dat je niet gesteund wordt? Zonde! Wat niet alleen jezelf maar ook je geliefden ontneem je zo de kans er voor je te zijn.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page