top of page

Wanneer voel jij je mooi?


Als je je lekker voelt, goed in je vel zit en tevreden bent over je leven op dit moment, loop je meer rechtop, ontspannen je spieren en heb je een heldere blik. Kortom dan straal je levenslust en schoonheid uit. Het gevoel van schoonheid of je mooi voelen heeft meer te maken met je gewaardeerd weten door anderen dan met hoe ons lichaam en gezicht er feitelijk uitziet.

Wanneer een kind regelmatig liefdevol en aandachtig wordt aangeraakt en er op een adequate manier gereageerd wordt op de wensen en behoeften van het kind door anderen, zal het zichzelf eerder als liefdevol en de moeite waard ervaren. Deze veilige hechtingsstijl maakt het makkelijker in je lichaam te ‘wonen’, het lief te hebben en mooi te vinden. Als een kind zich niet welkom voelt en hem niet een paar veilige armen wordt geboden (een onveilige hechtingsstijl), maakt dit het moeilijker om tot een positief lichaamsbeeld te komen. Hij zal later meer in zijn hoofd ‘wonen’ en zichzelf meer beoordelen en kritiseren.

Het lichaamsbeeld is het beeld dat we in ons hoofd hebben en hoe we ons zelf zien hangt af van hoe we denken dat anderen ons zien. Daarnaast beïnvloeden emoties sterk hoe we naar onszelf kijken. Wanneer je je blij voelt en je je verheugt op een feestje is de kans groot dat je je uiterlijk aantrekkelijk vindt. Kijk je met een onzekere blik in de spiegel dan zal je over dat uiterlijk een negatiever oordeel hebben. We nemen niet waar maar we oordelen.

We kijken dus vanuit eerdere ervaringen, emoties en verwachtingen naar onszelf in de spiegel (uit Psychologie van het uiterlijk, Liesbeth Woertman).

Vrouwen die sterk leunen op de bewonderende blikken van anderen, lopen een grotere kans ontevreden te zijn over hun uiterlijk. Mijn cliënte Corine ontleende een groot deel van haar identiteit aan haar uiterlijk. Het maakte haar dubbel kwetsbaar omdat ze zich ook nog in een werkkring begaf waarin het uiterlijk een grote rol speelde. Ze zag in iedere andere vrouw een potentiële concurrente voor de aandacht en bewondering van haar man. Ze dacht dagelijks dat hij bij haar weg zou gaan omdat ze “zo lelijk” was, dit terwijl ze al twintig jaar samen waren.

Door het coachingstraject leerde ze op een andere manier naar zichzelf kijken: ze staat nu meer stil bij wat echt belangrijk is in haar leven en haar eigen inbreng hier in.

Als onderdeel van het traject besprak Corine haar portretten met belangrijke anderen en realiseerde ze zich dat het beeld dat ze van zichzelf in haar hoofd had niet klopte met de werkelijkheid. Doordat het uiterlijk geen obsessie meer voor haar is ziet ze nu eindelijk zelf ook wie ze is: een prachtige en sterke vrouw.

Tips voor een positiever lichaamsbeeld:

  1. Wees lief voor je lichaam: zorg voor ontspanning, gezonde voeding en beweging

  2. Besteed aandacht aan de functies van je lichaam: je lijf is er ook om te dansen en lief te hebben

  3. Vergelijk jezelf niet met anderen

  4. Sta stil bij wat echt belangrijk is in je leven: daarin speelt uiterlijk toch maar een kleine rol?

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page