top of page

Hoe eerlijk is jouw zelfbeeld?


Je zelfbeeld is het beeld dat je in de loop van je leven van jezelf hebt gevormd. Met aan de ene kant dat wat je over jezelf weet: je eigenschappen, talenten en eigenaardigheden en aan de andere kant hoe je jezelf beoordeelt.

Je zou denken dat de waardering die je voor jezelf hebt als persoon het gemiddelde is van de cijfers die je jezelf geeft voor al die verschillende eigenschappen en kwaliteiten. Maar zo rechtvaardig gaat het er in ons onderbewuste niet aan toe: bij mensen met een positief zelfbeeld leggen sterke punten een groter gewicht in de schaal en tellen zwakke punten minder mee. Bij mensen met een negatief zelfbeeld komt er vooral negatieve informatie door die dan ook nog eens zwaarder gewogen wordt. Zo komt iemand met een negatief zelfbeeld steeds weer uit op een negatieve conclusie over zichzelf (Manja de Neef). Ik geef je vijf tips om dit patroon te doorbreken en eerlijker naar jezelf te kijken.

Mijn cliënte Anne is grafisch ontwerper. Het lukte haar maar net om iedere maand haar vaste lasten te betalen. Ze schaamde zich voor haar vrienden. Ze dacht bij alles wat ze deed: zie je wel, ik stel niks voor.

Naast haar werk is ze een fantastische moeder, een luisterend oor als vrijwilliger bij de telefonische hulplijn, zingt ze in een koor en maakt ze prachtige tekeningen. Maar dat stelde volgens Anne allemaal niet zo veel voor.

Heeft iemand eenmaal een negatief zelfbeeld gevormd dan is er weinig oog meer voor het positieve. Sterker nog; je gaat je naar dit zelfbeeld gedragen en verliest de moed om nieuwe dingen te ondernemen. Zo doen zich ook minder momenten voor om trots en tevreden te zijn en dit leidt weer tot minder zelfwaardering. Een vicieuze cirkel dus.

Tips om eerlijker naar jezelf te kijken:

  1. Vergelijk jezelf niet met anderen

  2. Waardeer jezelf aan de hand van àl je eigenschappen

  3. Neem het jezelf niet kwalijk als je iets niet kunt

  4. Gebruik positieve gebeurtenissen om bij het goede gevoel over jezelf te komen

  5. Controleer of die negatieve gedachte over jezelf wel klopt

Anne heeft de afgelopen maanden grote stappen gezet. Door het maken van en kijken naar haar portretten en het herhaaldelijk zelf benoemen van haar positieve eigenschappen werd Anne’s zelfbeeld minder star: doordat ze meer oog kreeg voor haar positieve eigenschappen werd ze zelfverzekerder en kreeg ze meer grip op haar leven.

“Zie je wel, ik stel niks voor.” zal je Anne niet meer horen zeggen.

Wil jij ook graag net als Anne een positiever en eerlijker zelfbeeld?

Ik hoor graag van je!

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page