top of page

Ik weet wel dat ik oké ben maar ik voel het niet


Afgelopen week kreeg ik een mailtje van mijn nieuwe cliënte M. ‘Aankomende maandag kom ik de foto’s die je van me gemaakt hebt bekijken. Ik ben heel bang dat ik in mijn oude rol schiet en iets ga zeggen zoals Oh die zijn leuk of Eigenlijk ben ik best een mooi mens.Maar mijn grootste behoefte ligt in dat ook écht te gaan VOELEN. Wil je me daar bij helpen? Bij het ook werkelijk voelen dat ik inderdaad een mooi mens ben en gewoon mag zijn wie ik ben?’


Niet goed/mooi/slim genoeg

Met een negatief zelfbeeld kun je prima functioneren. Dat zie ik ook bij mijn cliënten; vaak zijn het ogenschijnlijk sterke vrouwen die net als M. een goede baan of bedrijf hebben, een gezin en leuke vrienden. En toch voelen zij zich in sommige situaties weer dat kleine meisje dat niet wordt gezien. Het gevoel dat ze niet goed/mooi/slim genoeg is, er niet bij hoort, zorgt er voor dat ze niet op zichzelf durft te vertrouwen.

Positieve weetjes

‘Ik weet wel dat ik best oké ben maar ik voel het niet zo.’ M. is zeker niet de eerste en enige cliënt die dit verzuchtend heeft uitgeroepen. Maar het weten gaat altijd het voelen vooruit. Dus we beginnen ons traject na de fotografie altijd met het verzamelen van heel veel positieve ‘weetjes’. Door op een nieuwe of andere manier naar jezelf te kijken ga je meer ‘weetjes’ zien en deze ook meer waarde toekennen. ‘Ik ben zorgzaam.’ ‘Ik heb mooie ogen.’ ‘Ik ben creatief.’


Waardevolle eigenschappen

Het leven lijkt vaak iets dat je overkomt en waar je niets over te zeggen hebt. Doordat je tijdens ons traject steeds meer oog krijgt voor je positieve eigenschappen ontdek je dat jouw inbreng wel degelijk invloed heeft op de gebeurtenissen. Als ik aan je vraag waarom die middag met je vriendin in de tuin zo leuk was, zal je misschien zeggen dat dit kwam omdat het zonnetje zo lekker scheen; en toevalstreffer dus. Waarschijnlijk was de middag vooral zo fijn omdat jij goed kunt luisteren, je met jou kunt lachen, je kunt genieten van kleine dingetjes, je open staat voor je vrienden…. Allemaal waardevolle eigenschappen van jou waar je misschien geen moment bij stil staat.


Leren stil staan

Hoe reageer jij op een complimentje van je werkgever? Denk je dan ‘‘Die presentatie had ik echt goed gedaan. Niet zo gek want ik ben creatief, kan goed structuur aanbrengen etc.’ Of denk je ‘Wat aardig van hem.’ of ‘Ik doe toch gewoon mijn werk?’ Waarschijnlijk het laatste. Doordat je leert stil te staan bij jouw positieve eigenschappen ga je langzaam ervaren en voelen dat je van veel meer waarde bent dan je eerder dacht of zag.

Kracht, vertrouwen en lekker haar

Cliënte M. pakte uit de serie foto’s van haarzelf direct een foto die haar wel beviel. Ze zag iemand die ‘kracht’ en ‘vertrouwen’ uitstraalde en ook nog eens ‘lekker haar’ had. De eerste ‘weetjes’ hebben we te pakken. Met de zelfwaardering van M. gaat het ook zeker goed komen. Stap voor stap van weten naar voelen.

Comentarios


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page