Niemand zoals jij

February 25, 2020

 

“Wat maakt het uit wat anderen van je denken? Het is jouw leven! Je tijd is beperkt dus verspil het niet aan het tevreden houden van anderen!”

Laveren 
Is het zo eenvoudig? We zijn sociale dieren, alleen redden we het niet. We zullen dus altijd blijven laveren tussen het verlangen onafhankelijk te zijn als individu en het verlangen om bij een groep te horen. We willen leuk gevonden worden door onze vrienden. We willen dat onbekenden ons interessant vinden. We willen dat onze ouders trots op ons zijn.

Grenzen verkennen
Als je ouders je in je jeugd de veiligheid hebben geboden om je grenzen te verkennen, om anders te mogen zijn terwijl ze toch van je bleven houden, is het makkelijker om bij jezelf en je eigen normen en waarden te blijven. Zonder die veilige basis in je kindertijd zal je sneller geneigd zijn je grenzen te overschrijden om erbij te horen en om ‘ja’ en ‘amen’ zeggen tegen dingen die je eigenlijk niet wilt.

Wringen
Meepraten, meelopen, meedoen met wat anderen van je willen en verwachten, kan een poosje goed gaan maar gaat uiteindelijk wringen. Je anders voordoen dan je bent, kost erg veel energie. Je kunt jezelf zo aanpassen aan je omgeving dat je jezelf kwijtraakt. 

 

Niet goed genoeg

Mijn Russische cliënte A. had in no time perfect Nederlands geleerd, een mooie baan èn haar weg in Amsterdam gevonden. Maar ze was zo druk bezig met het aanpassen aan haar Nederlandse vriendinnen en hun gewoonten dat ze altijd het gevoel had dat ze achterliep en niet goed genoeg was. 

 

Niemand zoals jij

Zo uniek als jouw vingerafdruk is, zo uniek zijn ook je kwaliteiten. Ieder van ons heeft een eigen mix van sterke punten, vaardigheden en talenten. Er is niemand zoals jij en daar zit juist je kracht. Als je het gevoel hebt dat je jezelf kunt zijn, je sterke punten tot hun recht komen en je kunt zeggen wat je wilt, - kortom je hebt de regie over je leven - , dan ervaar je het leven als zinvoller.

Moed
Verpleegkundige Bronnie Ware die jarenlang mensen begeleidde bij hun sterven, schreef een boek over waar mensen in de laatste fase van hun leven het meest spijt van hadden. Op nummer 1 staat: “Ik wou dat ik de moed had gehad een leven te leiden waarbij ik trouw was aan mezelf, in plaats van te leven naar de verwachting van anderen.”
 

Grenzen
Mijn cliënte Y. stond dag en nacht voor haar dochter klaar om op te passen. Voor haar dochter was dit niet meer dan vanzelfsprekend. Pas toen Y. haar grenzen aangaf en regelmatig “nee” zei, werd er rekening met haar gehouden en werd ze gewaardeerd voor de momenten waarop ze “ja” zei.
 

Afwachting 
Velen van ons leiden ons leven in afwachting van iets dat gaat gebeuren wat onze situatie zal veranderen. Het is natuurlijk zonde dat pas als je geconfronteerd wordt met je eigen sterfelijkheid, je beseft dat je je wellicht op de verkeerde dingen hebt gericht.

Waarom is het belangrijk om trouw te zijn aan onszelf?

 

  • Trouw zijn aan een ander door jezelf weg te cijferen is geen garantie om door de ander gezien te worden, integendeel zelfs. 

  • Jezelf zijn is veel natuurlijker en kost je veel minder energie.

  • Door jezelf te zijn en te laten zien wat jij belangrijk vindt, trek je mensen aan die bij je passen. 

  • Je krijgt uiteindelijk meer zelfvertrouwen als je durft te kiezen voor wat voor jou belangrijk is. 

  • Als je jezelf bent, heb je meer te geven en ervaar je het leven als zinvoller.

 


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten

September 18, 2020

September 3, 2020

July 10, 2020

June 29, 2020

May 28, 2020

May 13, 2020

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

zelfbeeld.nl        |           Amsterdam          

  • Facebook
  • Instagram