Kameleon

June 28, 2019

 

“Je moet beter je grenzen aangeven!” Deze wijze raad kreeg mijn cliënte A. regelmatig van haar vrienden te horen. Maar ze had werkelijk geen idee hoe, ze zag en voelde die grens namelijk nooit. Dit bracht haar op het werk en bij het daten vaak in onaangename situaties: het werk was zelden af en want er kwam altijd wel weer een klusje bij. Daarnaast waren dates vooral met zichzelf bezig en hun eigen wensen. Ze voelde zich door niemand echt gezien en gewaardeerd.
 
Zorg voor anderen
Als je als kind hebt ervaren dat er geen aandacht is voor jouw wensen en behoeften, kan het gevoel ontstaan dat je niet gezien wordt en er niet bij hoort. Deze kinderen hebben vaak geleerd: zorg voor anderen want dan ben je wél iets waard en word je wél gezien. Voor de wensen, behoeften en grenzen van anderen hebben ze goede voelsprieten ontwikkeld. Die van henzelf voelen ze niet. Ze zijn er nooit aan toegekomen een eigen identiteit te ontwikkelen. Als je je wensen en grenzen nooit goed hebt gevoeld, kun je ze ook niet uiten (M. de Neef, psychotherapeut).   
 
Over je heen laten lopen
Je gedragen als een kameleon kan heel lang goed gaan, mensen vinden het vaak prettig om bij jou te zijn want je kleurt met hen mee. Misschien denk je dat het makkelijker - want minder stressvol - is om conflicten te vermijden en maar te doen wat anderen willen. Misschien is dit hoe je het altijd al deed. Maar als je mensen over je heen laat lopen ervaar je evengoed stress. En wie wil er onzichtbaar zijn?
 
Zicht op jouw wensen, behoeften en grenzen
Je grenzen geven aan waar je voor staat, wat belangrijk voor jou is en wat niet. Als je dit nooit goed geleerd hebt, zoals cliënte A., is het goed om te oefenen met onderzoeken wat waardevol voor je is. Waar voel jij je goed bij en in welke situaties voel je je niet goed? Door jezelf dit regelmatig af te vragen, krijg je meer zicht op je wensen, behoeften en grenzen. 

Meer zelfvertrouwen 
Als je goed omlijnde grenzen hebt, is het makkelijker om je plek in te nemen. Je laat anderen zien dat je jezelf de moeite waard vindt, je voelt je krachtiger, je houdt meer tijd voor jezelf over en je voelt dat je omgeving je niet meer voor lief neemt. Op je werk wordt er ook met joúw agenda rekening gehouden en je vrienden vragen naar welk café jij graag wilt. Je grenzen aangeven vergroot je zelfvertrouwen en geeft je (weer) de regie over jouw leven.
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten

September 18, 2020

September 3, 2020

July 10, 2020

June 29, 2020

May 28, 2020

May 13, 2020

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

zelfbeeld.nl        |           Amsterdam          

  • Facebook
  • Instagram