Uit balans

December 4, 2018

 

Je zou denken dat we onszelf zien als een optelsom van goede en minder goede eigenschappen. Zo rechtvaardig gaat het er in ons onderbewuste helaas niet aan toe. Als je een negatief zelfbeeld hebt, komt vooral de negatieve informatie door, die dan ook nog eens zwaarder gewogen wordt.
 
Zie je wel
Stel je hebt een mooie presentatie gegeven en iedereen is enthousiast. Vervolgens wijst een collega je er fijntjes op dat je iets bent vergeten. Weg goede gevoel. Hallo ‘zie je wel, dit kan ik helemaal niet.’
 
Zelfbeeld onderuit
‘Je moet het wel goed doen, anders hoeft het niet.’ Dit kreeg mijn cliënte M. haar hele jeugd van haar vader te horen. Haar carrière als arts ziet er glansrijk uit, ze heeft een lieve vriend en een druk sociaal leven. Na een verwaarloosde griep herstelt ze niet en komt ze met een burn-out thuis te zitten. Thuis zonder werk wordt haar zelfbeeld compleet onderuit gehaald, ze heeft “het niet waar gemaakt” en is “door de mand gevallen.”
 
Gekleurde bril
Iemand met een negatief zelfbeeld richt de aandacht dus meer op de dingen die fout gaan dan op de dingen die goed gaan. Sommigen speuren er zelfs actief naar. Als hij iets positiefs meemaakt waar ook minpuntjes aanzitten (die kan hij natuurlijk altijd aanwijzen) dan zorgt zijn gekleurde bril ervoor dat de positieve ervaring gezien en opgeslagen wordt als iets negatiefs. 
 
Negatieve conclusie
Krijgt hij kritiek dan zegt hij niet; “Nee, dat valt wel mee.”, maar krijgt hij een compliment dan zwakt hij het wel af. Een negatieve gebeurtenis kan hij zich jaren later nog haarscherp herinneren en een positieve gebeurtenis vaak op het eind van de dag al niet meer. Zo komt iemand met een negatief zelfbeeld altijd weer uit op een negatieve conclusie over zichzelf .
 
Positieve cirkel
Hoe meer oog je hebt voor wat wel goed gaat, des te beter je je voelt. En hoe beter je stemming, hoe meer moed om nieuwe dingen te ondernemen. Dit zorgt ervoor dat je actiever wordt en meer dingen aanpakt waar je met een goed gevoel op terug kunt kijken. Waardoor je je (nog) beter voelt. Een positieve vicieuze cirkel dus (Manja de Neef). 
 
 Tips voor meer balans:

  • Sta stil bij de dingen die goed gaan: vergroot ze en vier ze.

  • Geniet van complimenten, wimpel ze niet weg maar luister echt en laat ze tot je doordringen.

  • Negeer dat negatieve stemmetje in je hoofd dat alles wat je doet onderuit probeert te halen.

  • Praat op een positieve manier over jezelf.  

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten

September 18, 2020

September 3, 2020

July 10, 2020

June 29, 2020

May 28, 2020

May 13, 2020

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

zelfbeeld.nl        |           Amsterdam          

  • Facebook
  • Instagram